časopis Zahrádkář – duben 2022

Konečně přichází jaro, období, na které se těší většina pěstitelů. Počasí je již teplejší, slunce nabírá sílu, ale spolehnout se na něj ještě úplně nemůžeme. V měsíci s pověstným aprílovým počasím bychom se neměli nechat překvapit zatoulaným nočním mrazíkem.

Anonce 04/2022

Ukaž mi, jaký máš kompost, a já ti řeknu, jaký jsi zahrádkář.

 

Dubnové okrasné zahradě stále dominují zejména cibuloviny, ale svůj prostor dostávají také časně jarní stínomilné trvalky, často označované i jako hajničky. Duben je rovněž ideálním měsícem pro jarní dělení trvalek. Jak na to se dočtete v příspěvku Petra Hanzelky v úvodu časopisu. 

Zahradě sluší i květiny, které jsou nejen k okrase ale i užitku – bylinky. Možnosti jejich použití v zahradní kompozici popisují Jana Kolková Rydvalová a Petr Kolka.

Na návštěvu jsme se tentokrát vypravili do Slatiňan. Tento zámek, zámecká zahrada i park vítá návštěvníky po rozsáhlé rekonstrukci. Jak se tyto prostory proměnily barvitě popisuje Jan Stanzel.

Ovoce, které bylo vždy základem stravy původních indiánských kmenů v Severní Americe představí Marián Komžík, který o méně známých druzích ovoce napsal rovnou celou knihu. Více informací se dočtete v časopisu Zahrádkář.

Malá škola začínajícího ovocnáře se zaměří na nákup ovocného stromku a jeho zasazení na trvalé stanoviště. Jak při výsadbě postupovat krok za krokem poradí Martin Makal.

Mnozí zahrádkáři, když uvažují o domácí slivoni (Prunus domestica) automaticky soustředí svůj zájem na „modrou švestku“. Těch je k dispozici celá řada, ať už ze skupiny pravých švestek nebo pak pološvestek. Poněkud stranou zájmu však zůstávají další tři pomologické skupiny, které spolu s nimi tvoří jednu rodinu, tedy slívy, renklódy a mirabelky. První část o nich začíná právě v dubnovém Zahrádkáři.

Stejně tak v tomto vydání startuj vinařské okénko Pavla Pavlouška – Jaro ve vinici.

V aprílovém vydání časopisu zahrádkář se zkrátka tradičně podíváme do okrasné části zahrady, do ovocné, zeleninové i na vinici. Nezapomínáme na ochranu rostlin i nějakou tu návštěvu, recepty a bylinky…:-)

Pravidelná příloha Zahrádkářka se věnuje jaru a Velikonocům. Květa Korečková vedle tradičních receptů vysvětluje, že význam tradic je v současné době trochu jiný než dříve. Ač některé tradice a zvyky udržujeme dodnes, není to z nutnosti, ale spíše jen tak pro potěšení. Velikonoce si bez obřadního pečiva, vajec, pomlázek a koledníků zkrátka nedovedeme představit. Do velikonočního jídelníčku také neodmyslitelně patří všechno čerstvé, zelené, jedlé „lupení“ a bylinky.

Sluneční paprsky přinášejí teplo, stále jsou ještě mokré a studené dny. Po dlouhé chladné zimě toto kolísavé počasí narušuje vnitřní rovnováhu. Přirozenou reakcí organismu bývá nachlazení. Jaro je tak nejlepším obdobím očisty našeho těla. Recepty z kuchařky Ajurvéda na každý den přináší Daniela Urešová.

Příjemný čas strávený u četby našeho časopisu přeje Zahrádkář

Předplaťte si Váš oblíbený časopis o Zahradě i na rok 2022 (12 čísel za 468 Kč).

Oproti běžnému stánkovému prodeji (540 Kč) je předplatné cenově výhodnější a navíc je doplněno o různé drobné dárky, např. monotematické brožury „Knihovnička zahrádkáře“ (obě zaměřeny na řez ovocných dřevin), vzorky osiv, hnojiv. S prvním číslem časopisu Vám přichází do schránky i stolní týdenní kalendář.

 

Předplatné objednejte ve všední den na 222 780 739 nebo elektronicky vyplněním objednávky na www.zahradkar.org nebo www.izahradkar.cz/predplatne-casopisu/

Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách: www.izahradkar.cz