časopis Zahrádkář – červenec 2022

Červenec je měsícem dozrávání, barev a vůní. Vévodí mu záhonové trvalky. Již jeho počátkem bývají v plném květu denivky a zhruba od poloviny července začínají nakvétat plamenky, zápleváky, zavinutky. Začínají také dozrávat první „teplomilné“ peckoviny, češeme dozrávající bobulové ovoce a končíme se sklizní třešní a višní. Koncem měsíce nastává období druhé mízy, které můžeme využít ke štěpování ovocných dřevin.

Anonce 07/2022

Ukaž mi, jaký máš kompost, a já ti řeknu, jaký jsi zahrádkář.

Zdá se, že ovoce má nasazeno na nebývalou úrodu. Zvláště na peckovinách je násada velmi pěkná. Samozřejmě bude záležet na množství vláhy, Vypadá to, že budeme muset opět hodně zalévat, a to místy i keře a aspoň mladé stromky.

 
Na nejrůznější keře přinášející jedlé plody upozorňuje architektka Jana Kolková Rydvalová. Tyto keře mohou být velmi dekorativní svými květy, plody i olistěním. A když už jsme u ovoce, je třeba upozornit na nový seriál věnovaný broskvoním. V dalším dílu věnovaném začínajícím ovocnářům se věnujeme výživě ovocných dřevin, na kterou se občas zapomíná.
V zelinářské části jsme se zaměřili na cibuli a česnek, především na to, jak poznat, kdy je nejvhodnější doba ke sklizni. K tomu přidáváme zajímavost ze skupiny rostlin s hlízami. Tou je jakon. Není to žádná novinka, ale zatím se na zahrádkách příliš nerozšířil. Určitě však stojí za vyzkoušení.


Samozřejmě jsme nezapomněli na okrasnou zahradu. Petr Hanzelka pokračuje s Rokem s vytrvalými květinami, zařadili jsme také jednu zajímavou cibulovinu. Již nyní je vhodný čas připravit si ozdobu podzimní zahrady. Tou jsou různé odrůdy okrasných kapust.

 

V neposlední řadě jsme navštívili jednu moc pěknou skalku. Třeba vás bude inspirovat stejně, jako inspirovala jejího majitele kdysi skalka kamaráda.


V červencovém Zahrádkáři začínáme seriálem o včelách. Zkušený včelař Jiří Sláma vás bude velmi přístupnou formou seznamovat s životem včel během roku a s některými pracemi, které včelař musí udělat, aby vše fungovalo ku prospěchu včel, včelaře i zahrady.
Příloze Zahrádkářka vévodí zavařování. Zkraje si vyjasním, co je džem a co marmeláda 😊, ale také bylinkám. Tentokráte typům na jejich využití v zajímavých letních receptech.

 

 

Krásné letní dny a příjemné počtení přeje Zahrádkář

Předplaťte si Váš oblíbený časopis o Zahradě i na rok 2022 (12 čísel za 468 Kč).

Oproti běžnému stánkovému prodeji (540 Kč) je předplatné cenově výhodnější a navíc je doplněno o různé drobné dárky, např. monotematické brožury „Knihovnička zahrádkáře“ (obě zaměřeny na řez ovocných dřevin), vzorky osiv, hnojiv. S prvním číslem časopisu Vám přichází do schránky i stolní týdenní kalendář.

 

Předplatné objednejte ve všední den na 222 780 739 nebo elektronicky vyplněním objednávky na www.zahradkar.org nebo www.izahradkar.cz/predplatne-casopisu/

Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách: www.izahradkar.cz